
Lasopleidingen
Wil jij lasser worden? Of ben je al lasser, maar wil je je kennis op het gebied van lassen vergroten? DWL Techniek biedt verschillende lasopleidingen aan om jou bij te scholen op technisch vlak, zodat jij de juiste kennis vergaart en behoudt om aan de slag te gaan en te blijven als lasser.
Wat is lassen?
Wat is lassen nu eigenlijk precies? Lassen is een techniek waarbij twee materialen door warmte of druk met elkaar verbonden worden tot een geheel. De materialen die tijdens dit proces worden samengevoegd worden gesmolten om een zo stevig mogelijke verbinding te maken. Ook worden soms toevoegmaterialen gebruikt om de materialen te lassen. Als de las goed gemaakt is, kunnen de afzonderlijke materialen niet meer uit elkaar gehaald worden. Je moet lassen niet verwarren met solderen. Bij solderen smelt alleen het toevoegmateriaal, terwijl bij lassen ook de materialen zelf smelten.
Lasopleidingen bij DWL Techniek
De kwaliteitseisen voor lassers in Nederland en Europa worden de laatste jaren steeds strenger. Dat komt met name, omdat je je bij het lassen geen fouten kunt veroorloven. Vakmanschap en ervaring zijn dan ook erg belangrijk om goed te kunnen lassen. Natuurlijk moet je daarvoor wel de juiste technische voorkennis hebben.
Via DWL Techniek kun je verschillende vakopleidingen volgen om jouw kennis en vaardigheden van lassen te vergroten. De opleidingen tot lasser die we aanbieden zijn: TIG lassen, MIG/MAG lassen en Orbitaal lassen. Lees hieronder meer over deze verschillende lasopleidingen die je via ons kunt volgen:
- TIG-lassen: Tungsten Inert Gas lassen ofwel TIG-lassen is een lastechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van wolfraam (tungsten) en inert gas. TIG lassen is vooral geschikt voor aluminium en hooggelegeerd staal zoals roestvast staal. Je kunt via ons de opleiding TIG-lassen op verschillende niveaus volgen voor zowel staal, rvs als aluminium.
- MIG-lassen: Metal Intert Gas lassen ofwel MIG-lassen is een lastechniek waarbij gelast wordt onder constante spanning. MIG lassen behoort tot het ‘elektrisch booglassen’ wat inhoudt dat er wordt gelast met een elektrische plasmaboog die materiaal verhit waardoor de te lassen materialen aan elkaar kunnen vloeien. Bij MAG-lassen is het proces hetzelfde als bij MIG-lassen. Het enige verschil is dat er een andere gas (actief gas) gebruikt wordt. Het gas wordt gebruikt om het smeltbad waarin gelast wordt te beschermen.
- Orbitaal lassen: Orbitaal lassen is een gemechaniseerd lasproces dat sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw een opmars heeft gemaakt. De naam komt van het Latijnse woord voor omloop: orbita. In principe is orbitaal lassen een geautomatiseerde vorm van TIG-lassen. Doordat het een gemechaniseerd proces is, kan het werk een stuk efficiënter worden uitgevoerd en kunnen er bijna altijd perfecte lasverbindingen gemaakt worden. Orbitaal lassen wordt vooral gebruikt voor het lassen van buizen en pijpen. Bij de opleiding orbitaal lassen die je via DWL Techniek kunt volgen, leer je hoe je met een Polysoude machine kunt lassen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de lasopleidingen die je via ons kunt volgen of over vacatures bij DWL Techniek? Neem dan contact met ons op!